Hur EFT fungerar

Det är inte helt lätt att förklara EFT, då metoden är ganska okänd i Sverige och att EFT fungerar och bygger på, för de flesta av oss, ett nytt sätt att se på vår kropp, våra känslor och hur vi fungerar. Det som kommer närmast och de flesta känner till är akupunktur eller akupressur men med EFT använder man inga nålar. Istället använder man fingrarna.

 

EFT är lugnande

EFT fungerar enkelt förklarat som en stressreducerande metod där man med fingrarna knackar på olika akupunkturpunkter på kroppen. När punkterna stimuleras skickas lugnande signaler till hela ditt system och du slappnar av. Samtidigt som du knackar fokuserar du på ditt problem som efter ett antal ”knack-rundor” minskar eller försvinner helt. Bakom våra problem finns ofta negativa känslor och det är de vi adresserar och neutraliserar med EFT. Med EFT adresserar vi alltså orsaken till problemet, inte problemet i sig. När orsaken är löst försvinner också problemet.

 

EFT är en enkel metod

Metoden i sig är enkel och du kan faktiskt lära dig att knacka på egen hand och behandla dina små vardagsproblem som stress, nervositet, irritation mm. Det finns en gratis eft-manual på svenska att ladda hem för dig som vill sätta dig in i metoden och lära dig på egen hand. Men när det gäller mer komplexa problem som ätstörningar och fobier rekomenderar jag att du, åtminstonne till en början, tar hjälp av en erfaren EFT practitioner/terapeut som hjälper dig att hitta in i kärnan av problemet. Annars är det lätt att du bara skrapar på ytan och det finns då risk för att problemet kommer tillbaka eller att du inte får den effekt du hade hoppats på.

 

EFT och forskning

Det har forskas en del om EFT och om du vill fördjupa dig i den och hur EFT fungerar finns det mer information om forskning här.

 

Varför borde jag testa EFT?

  EFT måste upplevas för att det är så annorlunda och kan vara svårt att föreställa sig att det kan hjälpa.

  EFT fungerar på de allra flesta och har ofta en förbluffande snabb effekt. Därför är behandlingen/terapin inte så kostsam i
jämförelse med traditionella terapier där det ofta behövs år av behandling. Med EFT behövs oftast bara ett mindre antal sessioner. Hur många är svårt att säga och beror på hur komplext ditt problem är och att vi människor alla är olika.

  När du går till en erfaren EFT practitioner för att få hjälp med ditt problem, lär du dig samtidigt metoden och får på så vis med dig ett effektivt verktyg för resten av livet.

  Inga mediciner, droger eller kirurgiska ingrepp ingår i behandlingen och metoden är ofarlig.

eft butterfly  EFT fungerar oftast när ingenting annat gör det. Det är värt att prova!

EFT och kusinerna EmoTrance och TAT (Tapas Acupressure Technique), som jag också använder mig av när det passar, går alla under samlingsnamnet Energipsykologi. På Center För Energipsykologis hemsida kan du läsa mer om EmoTrance och TAT.