EFTs historia – bygger på en urgammal kunskap

Här har beskriver jag lite kort EFTs historia för dig som är nyfiken. De moderna meridianterapierna, där EFT ingår, bygger på en 5000-årig kunskap om energibanor i kroppen, sk. meridianer, och genom att sätta nålar i huden längs dessa energibanor och stimulera dem, kunna hjälpa kroppen att läka sig själv.

 

Kinesiologin grundas på 1960-talet

Men EFTs historia börjar väl i vår moderna tid då en kiropraktor vid namn Dr George Goodheart i början/mitten av 1960-talet utvecklade muskeltester, ett slags svar från kroppen var problemet sitter i kroppens energisystem. Han är Kinesiologins grundare.

 

Kinesologin förklaras för allmänheten i ”Touch for Health”

I början/mitten av 1970-talet publiceras ”Touch for Health” av kiropraktorn John Thie. Detta är den första manualen för allmänheten, där kinesologin förklaras och beskrivs som en självhjälpsteknik för att stärka sitt energisystem.

 

Amerikansk psykolog gör två banbrytande upptäckter

I slutet av 1970-talet gör psykologen Roger Callahan av en slump denna upptäckt som senare kommer att utvecklas till en metod han kallar TFT. Callahan som nyligen hade utbildat sig inom Tillämpad Kinesiologi och lärt sig om meridianernas olika kopplingar till olika organ, bad sin klient som hade svår vattenfobi, (och gick i terapi hos Callahan sedan många år för detta), att knacka under ögat när hon denna dag kom till honom och klagade på magont. Efter en stunds knackande sa hon plötsligt; – Det är borta! – Det magonda? undrade Callahan. – Nej, min rädsla för vatten! Hon sprang ut till poolen som fanns utanför Callahans mottagning, stoppade fötterna i vattnet och var inte rädd på något sätt. Den dagen upptäckte Callahan att man kunde knacka på meridianpunkter och komma åt svåra rädslor. Han började experimentera med detta och tog fram olika algoritmer för olika problem och kallade senare sin metod för Thought Field Therapy, TFT.

Han upptäcker också orsaken till det vanligt förekommande problemetterapiresistens (alltså att man i behandlingen ”fastnar” och inte kommer vidare) och hittar en metod att behandla detta så att klienten kan bli hjälpt med sitt ursprungliga problem.

 

EFT föds i början av 90-talet

Gary Craig, en Stanford ingenjör, utbildar sig för Callahan och utvecklar en varaint av TFT som alla lätt kan lära sig utan att behöva känna till olika algoritmer för olika problem som han kallar EFT, Emotional Freedom Techniques. Genom att knacka på ett visst antal akupunkturpunkter samtidigt som man fokuserar på problemet blir man fri från det. Han experimenterar med att använda EFT på olika sorters känslomässiga problem och även fysiska smärtor med väldigt goda resultat. Han vill att alla ska ha tillgång till denna kunskap och 1997 sprider han EFT till världen bl a genom att skapa en gratis EFT manual. Den svenska översättningen kan laddas ned gratis här.

Gary Craigs teori bakom EFT är följande: ”Orsaken till alla obehagliga känslor är ett avbrott i kroppens energiflöde”

Under tiden och fram till idag har olika tekniker utvecklas som bl a EmoTrance och TAT (Tapas Acupressure Technique), vilka baseras på bl a Callahans metoder och upptäckter.